Nagelnieuw parcours ENGIE Dwars door Mechelen loopt door tunnel van de Tangent

Golazo
Golazo

Op zondag 24 september vindt de 17de editie van ENGIE Dwars door Mechelen plaats. Mechelen heeft in al die jaren een metamorfose ondergaan en dus was het hoog tijd voor een nagelnieuw parcours waarin die stadsvernieuwing duidelijk tot uiting komt. Zo zullen de deelnemers dit jaar voor het eerst door de Margaretatunnel, de tunnel onder de Tangent, lopen. Finishen doen de lopers van ENGIE Dwars door Mechelen traditiegetrouw wel nog altijd op de prachtige Grote Markt, in de schaduw van de imposante Sint-Romboutstoren. Het stadsbestuur en Golazo willen op die manier de stad teruggeven aan de sporter.

Na 16 edities met hetzelfde parcours is het tijd voor vernieuwing. Dé blikvanger op het parcours van de 10 km wordt de passage bij de Tangent, de vorig jaar geopende verbindings- en ontsluitingsweg in de stationsbuurt. De deelnemers aan ENGIE Dwars door Mechelen zullen voor het eerst door de Margaretatunnel, de tunnel van de Tangent, lopen. Dat tunnelgedeelte is 755 meter lang en gaat op een diepte van 12 meter onder de Leuvense Vaart en het stationsgebouw door.

Andere toppassages op het parcours zijn onder andere de IJzerenleen, de Vijfhoek, de Kruidtuin, de Bruul en de Brusselpoort, waar de lopers onder zullen lopen. De Veemarkt wordt de nieuwe startplaats van ENGIE Dwars door Mechelen, de finish blijft op de Grote Markt. Dankzij het nieuwe parcours en de gewijzigde startlocatie – niet langer aan De Nekker – liggen start en finish bij elkaar en wordt het parcours compacter.

Naast een 10 km staat er op 24 september ook een 5 km, een CM-Duorun van 5 km en een 1 km lange Kids Run op het programma. ENGIE Dwars door Mechelen is een stadsloop voor jong en oud, voor professionele en recreatieve lopers, voor iedereen …

“We zijn blij dat we onder impuls van schepen Labsir en burgemeester Vandersmissen de vele deelnemers aan ENGIE Dwars door Mechelen een nieuw parcours kunnen aanbieden”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo. “Ik vind het zelf spectaculair, het zal heel wat extra lopers aantrekken. De 10 Miles in Antwerpen heeft zijn Kennedytunnel, wel Dwars door Mechelen heeft nu zijn Tangent. Met dit nieuw parcours zal het event uitgroeien tot een van de grootste stadslopen van ons land.”

“Dwars door Mechelen is al langer een vaste waarde voor actieve en passieve loopliefhebbers in en rond onze stad,” vertelt Mechels Sportschepen Abdrahman Labsir. “En die kende de laatste twee decennia een enorme groei, die volledig tot uiting komt tijdens dit prachtige event. Het is enerzijds waardevol dat deelnemers de stadsvernieuwing op een andere manier kunnen beleven: je loopt immers niet elke dag door de Margaretatunnel. Anderzijds willen we ook het signaal geven dat Mechelen – ondanks de beperkte ruimte in de binnenstad – beweging, vrije tijd en verbinding hoog in het vaandel draagt. We willen de stad teruggeven aan de sporter.”

“De Margaretatunnel integreren in het parcours was voor mij essentieel,” vult Mechels Burgemeester Alexander Vandersmissen aan. “Hij maakt deel uit van het nieuwe Mechelen en is een slagader in de organisatie van de Mechelse mobiliteit. Van binnenuit is de tunnel een indrukwekkende constructie van technisch vernuft. Je beleeft er de dynamiek van een stad in volle groei. Een unieke kans voor alle deelnemers van Dwars door Mechelen.”

Naar een inclusief en duurzaam evenement

ENGIE Dwars door Mechelen maakt ook dit jaar deel uit van de ENGIE Running Tour, de verzameling van de mooiste stadslopen van ons land. “Als title partner van de Running Tour wil ENGIE zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om deel te nemen”, legt Thierry Saegeman, CEO van ENGIE Belgium, uit. “Iedereen is welkom op de Running Tour: jongeren en volwassenen, met of zonder beperking, atleet of gelegenheidsloper. Wij vinden het belangrijk om zo veel mogelijk mensen met verschillende achtergronden te betrekken bij dit mooie evenement en hen energie te geven om grootse dingen te doen!”

“Bovendien zal de organisatie van alle stadslopen onder impuls van ENGIE een stuk duurzamer worden. Via een ecologisch charter staat respect voor de omgeving van het parcours centraal. Zo worden deelnemers onder andere aangemoedigd om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen en wordt er tijdens de loopwedstrijd zoveel mogelijk milieuvriendelijk materiaal gebruikt, zoals onder andere herbruikbare bekers bij de bevoorradingen.”

PRAKTISCHE INFO ENGIE DWARS DOOR MECHELEN

Programma zondag 24 september:
• 09u00: Start daginschrijvingen & afhalen borstnummers 1 km – 5km – CM-Duorun 5km & 10km
• 10u00: Kids Run 1 km (voor 4 tot 12-jarigen)
• 10u30: ENGIE Dwars door Mechelen 5 km
• 10u35: CM-Duorun 5 km
• 11u00: ENGIE Dwars door Mechelen 10 km

Start & finish:
• Startlocatie: Veemarkt
• Finishlocatie: Grote Markt

Deel dit bericht